Чому саме Чехія?

Чеська Республіка вже давно заробила у світі репутацію країни з висококласною освітою.

Чеські ВНЗ користуються повагою і популярністю з низки причин: перевірена часом репутація, унікальна концепція і цікаві спеціальності. Крім того, виші Чехії зацікавлені у залученні іноземних студентів не менше, ніж у “своїх”, і тому пропонують широкий вибір навчальних програм іноземними мовами, беруть дедалі більшу участь у всесвітньому міжуніверситетському співробітництві.

На сьогодні, окрім прославленого Карлового університету, існує багато інших дуже престижних державних і приватних інститутів та університетів, які готують фахівців з різних напрямів.

Чеська Республіка приєдналася до Болонського процесу, більшість закладів ввело кредитну систему, сумісну з ECTS (Європейська система переведення і накопичення кредитів, тобто проходження кожного предмету еквівалентно певній кількості кредитів, що відображає вимоги для його складання) і прийняли нову навчальну програму задля міжнародної порівнянності навчальних програм.

Стосовно працевлаштування, Чехія ніколи не була закритою для нас країною, а зараз українці отримали ще одну додаткову можливість знайти роботу в Чехії. З серпня 2016 втілена спеціальна програма для українців від Торгової палати Чехії. Вона передбачає працевлаштування п’яти тисяч громадян України щорічно.
Якщо раніше ця центрально-європейська країна потребувала лише висококваліфікованих фахівців, то тепер є можливість отримати легальну вакансію робочим середньої і нижчої кваліфікацій.
Українські кадрові портали рясніють пропозиціями про роботу кухарям, офіціантам, прибиральникам, працівникам кухні. Багато вакансій для технічних фахівців, операторів/наладчиків устаткування, торгових представників (часто ці місця пропонуються як робота за сумісництвом, яка для Чехії дуже поширена), а також водіїв вантажівок, різного роду демонстраторів, консультантів.
Середня зарплата для Чехії зараз дорівнює $ 1250. або 32,5 тис. грн. Найбільш прибуткова робота пропонується фінансовим сектором (банки, страхові компанії), а найменш вигідна – соціальна сфера, галузі культури, мистецтв (аналогічно з Україною).
Втім, як відзначають експерти компанії UaWorker Group, що надає допомогу з працевлаштуванням за кордоном, за останній час відсоток українців, які працюють в Чехії, значно зріс. Згідно з опитуванням, проведеним Економічної палатою Чехії, понад 37% чеських компаній готові брати українців без знання мови.

ОСВІТА

Структура вищої освіти

ВНЗ проводять навчання за трьома ступенями:

  1. Бакалаврат (Bc.) (3-4 роки) – перший ступінь вищої освіти, на якій студенти проходить підготовку до майбутньої професії або продовження навчання в магістратурі. Закінчення бакалаврату прирівнюється до отримання повної вищої освіти.
  2. Магістратура (Mgr., Ing., MgA., MgA. залежно від напрямку) як продовження бакалаврату (1-3 роки) акцент робиться на теоретичних знаннях, їх застосуванні та розвитку творчих здібностей..
  3. Докторантура (PhD.) (зазвичай 3 роки) розрахована на тих, хто закінчив магістратуру. Вона присвячена науковим дослідженням, незалежній творчій діяльності в області досліджень і розвитку, а також у сфері творчих дисциплін.

Перелік необхідних документів

  1. Заява (Zadost). У чеській системі освіти кількість заяв не обмежується, тому абітурієнт може одночасно подавати документи до кількох вузів більш ніж на одну спеціальність;
  2. Копія атестата про повну середню освіту та додаток до нього;
  3. 3 кольорових фото розміром 3,5х4,5 см.

Усі документи мають бути перекладені на чеську мову і нотаріально завірені. Пакет документів для вступу направляється до державних вузів тільки поштою до лютого місяця.

Для нострифікації (визнання рівноцінності) атестата, отриманого за межами Чехії, абітурієнтові до початку курсу необхідно ДОДАТКОВО надати наступні документи:

  • довідка з навчальними планами предметів із зазначенням кількості годин з кожної дисципліни за останні три роки, підписана директором школи і засвідчена печаткою школи;
  • довідка про акредитацію школи.

І якщо бали випускника на ЗНО при вступі не знадобляться, то без нострифікації студентом не стати. На практиці – це складання іспиту з двох дисциплін шкільної програми. Що це будуть за предмети – визначає відділ освіти за місцем звернення, коли ви надаєте туди заяву на проходження даної процедури. Найчастіше це математика і якийсь гуманітарний предмет. Особливість в тому, що іспит буде чеською мовою і платний – ціна  у кожному ВНЗ індивідуальна.

Деякі (переважно комерційні) ВНЗ окрім іспитів передбачають проходження студентом співбесіди.

МОВА

Вступ до будь-якого з чеських ВНЗ потребує достатнього для навчання рівня володіння чеською мовою, тож вчити її варто заздалегідь.  Зазвичай, за словами українців, це займає близько двох років інтенсивних занять – вона вважається складнішою за польську і має мало спільного з нашою мовою.

Вартість навчання

За всіма програмами чеською мовою в державних та відомчих вузах можна навчатися безкоштовно. Навчання за програмами іноземною мовою або в комерційних ВНЗ платне. Вартість навчання варіюється в межах 2000 – 12 000 доларів на рік і залежить від конкретного ВНЗ і спеціальності.

ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Громадяни України можуть отримати роботу у Чехії кількома шляхами:

Реєстрація у якості приватного підприємця

Для цього необхідно зареєструватися у Торговому реєстрі та отримати візу на підприємницьку діяльність.

Загальні вимоги до кандидата, котрий планує займатися підприємницькою діяльністю в Чехії:

  • Бути не молодшим 18 років
  • Надати довідку про несудимість
  • Мати довідку про відсутність податкових заборгованостей
  • Мати страховку на професійну діяльність
  • Документи про освіту та свідоцтво про підтвердження кваліфікації

Усі документи, за вимогою, мають бути перекладені авторизованим чеським перекладачем.

Після реєстрації у Торговому реєстрі іноземець повинен відкрити відповідну візу (в даному випадку візу на підприємницьку діяльність), для чого слід підготувати пакет наступних документів:

  • анкета на довгострокову візу
  • дійсний закордонний паспорт
  • 2 фотографії
  • документ, який підтверджує мету перебування – витяг з торгового реєстру підприємств, або витяг з реєстру підприємців
  • документ про фінансове забезпечення для перебування на території Чехії
  • документ про забезпечення проживання на території Чехії
  • довідка про несудимість в Україні
  • довідка про сплату консульського збору

Всі документи повинні бути складені чеською мовою або офіційно перекладені. У випадку українських документів не вимагається апостиль, достатньо нотаріального засвідчення Довгострокова віза надається терміном дії не більше 1 року. Термін дозволеного перебування відповідає терміну дії наданої візи.

Синя карта

Синя карта – особливий дозвіл на довгострокове перебування у Чехії з метою роботи, який видається висококваліфікованим працівникам, спеціальність котрих є високо затребуваною у країні.

Заяву на отримання синьої карти має право подати іноземець, який має намір перебувати на території Чехії більше 3 місяців, і займати робоче місце, яке потребує високої кваліфікації. Термін дії Синьої картки може бути продовжений на період дії трудових відносин, встановлений у трудовому договорі, але не більше, ніж на 2 роки.

Для того, що отримати Синю карту, кандидату потрібно пройти кілька етапів:

  1. Знайти місце роботи

Синя карта видається окремо для кожного робочого місця і лише на ті вакансії, для яких немає відповідних спеціалістів з Чехії чи ЄС. Відкриті вакансії містяться у Реєстрі вакансій для власників синіх карт на сайті Міністерства праці і соціальних питань. Окрім цього, слід зв’язатися з майбутнім працедавцем і домовитися про умови укладання договору.

  1. Подати заяву

Заява на отримання Синьої карти подається у консульство Чехії. Заява надсилається у відділення міграційної служби МЗС, яке його розглядає і приймає рішення, чи відповідає кандидат висунутим вимогам.

  1. Прибути до Чехії

Рішення про видачу Синьої карти надається як правило протягом 2 місяців з дня подачі документів. У разі позитивного рішення необхідно надати документ про укладення медичного дорожнього страхування. Після чого представництво видає візу для отримання Синьої карти.

Перелік необхідних документів:

  1. заява на отримання Синьої карти;
  1. дійсний закордонний паспорт заявника;
  2. дві фотографії;
  3. для регульованих професій – документ, що підтверджує високу кваліфікацію заявника, нострифікований Міністерством освіти, молоді та фізкультури Чехії (оригінал чи офіційно завірена копія, а також офіційно завірений переклад на чеську мову)

для нерегульованих професій – визнаний диплом

  1. трудовий договір на строк не менше одного року із зазначенням тривалості робочого тижня, передбаченої законом, і розміру заробітної плати, яка повинна мін. в 1,5 рази перевищувати розмір середньої заробітної плати в Чехії, встановлений Міністерством праці та соціального захисту.
  2. для роботи за професіями, що підлягають регуляції, необхідно пред’явити документ, що підтверджує дотримання всіх умов, необхідних для виконання даної професії;
  3. довідка про несудимість;
  4. копія закордонного паспорта заявника,
  5. копії (не засвідчені) усіх документів, які подаються (окремої папкою),
  6. поліс медичного страхування для виїжджаючих за кордон на термін з дати в’їзду на територію Чехії до дати, коли буде застрахований на основі особливого постанови.

Додатково може вимагатися медична довідка про те, що заявник не має серйозних захворювань.

Всі документи іноземною мовою (за винятком закордонного паспорта та прирівняного до нього документа), повинні бути перекладені чеською мовою судовим

перекладачем.

Карта працевлаштованого штатного працівника

Це новий вид єдиного дозволу, котрий надає його власникові право на довгострокове перебування на території Чехії з метою офіційного працевлаштування і виконання обов’язків, передбачених посадою.

Карту працевлаштованого працівника видає Міністерство внутрішніх справ – відділ політики за поданням притулку і міграційної політики.

Термін дії карти становить не більше 2 років, з можливістю подальшого продовження.

Карта видається для всіх видів працевлаштування без урахування професійної кваліфікації. Однак, обране вакантне місце повинне знаходитися у центральній базі даних реєстраційного обліку вакантних робочих місць, які можуть займати особи, котрі володіють картою працевлаштованого штатного працівника. Інформація стосовно вакансій міститься на інтернет-порталі Міністерства з питань праці і соціальних питань.

Перелік документів, необхідних для отримання карти штатного фахівця:

  • дійсний закордонний паспорт
  • 2 фотографії
  • Документ, який підтверджує забезпечення місцем проживання
  • Трудовий договір або угода про здійснення трудової діяльності
  • Документ, котрий підтверджує кваліфікацію
  • Довідка про несудимість
  • Документ про визнання отриманої освіти
  • Медична довідка

Усі документи подаються в оригіналі, або у вигляді офіційно засвідченої копії. За необхідності документи слід перекласти чеською мовою.

У разі позитивного рішення щодо видачі карти, консульсько-дипломатичний орган видає візу терміном до 90 днів з метою отримання карти працевлаштованого штатного працівника.


Виникли запитання?

Роботу мрії можна знайти тут:

E-mail

write to us

twitter

facebook

telegram