Офіційна мова – чеська

Столиця – Прага

Валюта – чеська крона (CZK)

Середня заробітна плата – від 31 000 чеських крон (1100 доларів)

Рівень безробіття – 7,9% (2017 р.)

Основна інформація
В Чеській Республіці область визнання професійної кваліфікації для здійснення професійної діяльності почала регулюватися 1 травня 2004 року. Зокрема, необхідність ретельного регулювання принципів вільного пересування осіб відповідно до вимог Європейського Союзу з метою вільного доступу до європейського ринку праці призвела до прийняття Закону № 18/2004 Coll. «Про визнання професійної кваліфікації та інших правомочностей громадян держав-членів Європейського Союзу та громадян інших держав», який вступив в силу в день вступу Чехії до Європейського Союзу.

Питання взаємного визнання професійної кваліфікації для цілей здійснення професійної діяльності регулюється законодавством Чеської Республіки, котре визначає умови допуску до професій та професійної діяльності.

Перелік регульованих професій, включаючи детальну інформацію про необхідні компетенції, містяться у базі даних регульованих професій: https://uok.msmt.cz/uok/ru_list.php

Регульовані професії та види діяльності підпорядковуються вимогам законодавства, невиконання яких не дає права займатися обраною професією. Для спеціалістів юридичної галузі на території Чехії такою професією є професія адвоката, яка регулюються Законом №. 85/96 Coll. «Про юридичну професію», Законом № 5c та Директивою 98/5/EC. Орган, котрий контролює діяльність адвокатів – Чеська палата адвокатів (Czech Bar Association).

З огляду на це, визнанням кваліфікації займаються різні державні установи:

  1. Вищі навчальні заклади. У кожному конкретному випадку оцінювання проводить той навчальний заклад, котрий має подібну за змістом навчальну програму. Перелік акредитованих навчальних програм у вищих навчальних закладах Чехії міститься на сайті Міністерства освіти, молоді і спорту Чеської Республіки (http://www.msmt.cz/vzdelavani/vysoke-skolstvi/studijni-programy).

Державні навчальні заклади повинні враховувати те, чи було видано документ у країні, котра підписала Лісабонську конвенцію.

Вищі навчальні заклади проводять, як правило, академічне оцінювання отриманої кваліфікації для подальшого працевлаштування.

  1. Міністерство освіти, молоді і спорту. Проводить оцінювання кваліфікації для подальшого працевлаштування (якщо майбутня професія належить до регульованих).
  1. Міністерство оборони. Приймає рішення про визнання вищої освіти, отриманої військової галузі.
  1. Міністерство внутрішніх справ. Приймає рішення про визнання вищої освіти, отриманої в галузі служби безпеки.

Підтвердження кваліфікації та академічне визнання
Для того, щоб працювати в юридичній галузі, необхідно підтвердити свою кваліфікацію. Якщо кандидат прагне займатися адвокатською діяльністю, йому необхідно пройти підтвердження професійної кваліфікації, котрим займається Міністерство освіти, молоді та спорту Чехії. Якщо ж кандидат бажає влаштуватися на роботу у юридичну компанію, йому, як правило, не потрібно проходити процес підтвердження, адже відповідність його кваліфікації визначає безпосередньо роботодавець. Проте, у певних випадках, кандидат може пройти процедуру академічного визнання, яку проводять вищі навчальні заклади, у котрих є споріднена програма навчання.

Отже, для підтвердження професійної кваліфікації, необхідно підготувати для Міністерства освіти, молоді та спорту Чехії наступний пакет документів:

  1. Засвідчена копія документа, який підтверджує особу та громадянство кандидата
  2. Засвідчена копія диплому і додатку до нього
  3. Програма навчання і її переклад
  4. Засвідчений переклад копії диплому і додатку до нього
  5. Заповнена заява на проведення оцінки кваліфікації
  6. Квитанція про сплату державного мита у розмірі 2.000, – CZK.
  7. Довідка про несудимість
  8. Медична довідка

Для громадян країн, які не є членами ЄС чи ЄЕП можуть висуватися додаткові вимоги, котрі обговорюються в ідеальному порядку.

Окрім підтвердження кваліфікації, кандидат може пройти процедуру академічного визнання. Академічне визнання передбачає оцінювання дипломів, кваліфікацій чи навчальних програм закладів за межами Чехії та застосовується виключно для подальшого навчання та, за потреби, на вимогу роботодавця. Академічне визнання характеризується детальним порівнянням навчальних програм, після якого виноситься рішення про еквівалентність чи нееквівалентність здобутої освіти.

Академічне визнання отриманої юридичної спеціальності можна пройти у Карлову університеті в Празі. Для цього, кандидату потрібно зібрати пакет наступних документів:

  1. Заяву на проведення оцінювання
  2. Сертифіковану копію диплому
  3. Сертифіковану копію додатку
  4. Довідка про сплату вартості оцінювання, котра становить CZK 3,000

Усі документи необхідно надсилати у ректорат університету за адресою:

Rectorate of Charles University

Ovocný trh 5/560

116 36 Praha

Для документів про освіту, якщо вони не були видані англійською мовою, слід зробити сертифікований чеський переклад.

Рішення про еквівалентність здобутої освіти виноситься, як правило впродовж 30 днів з дня отримання документів і, у разі позитивної оцінки, ректорат університету видає відповідний сертифікат.

Працевлаштування в Чехії

Громадяни України можуть отримати роботу у Чехії кількома шляхами:

  1. Зареєструватися у якості приватного підприємства
  2. Отримати синю карту
  3. Отримати карту працевлаштованого штатного працівника

 

(1) Реєстрація у якості приватного підприємця

Для цього необхідно зареєструватися у Торговому реєстрі та отримати візу на підприємницьку діяльність.

Загальні вимоги до кандидата, котрий планує займатися підприємницькою діяльністю в Чехії:

  • Бути не молодшим 18 років
  • Надати довідку про несудимість
  • Мати довідку про відсутність податкових заборгованостей
  • Мати страховку на професійну діяльність
  • Документи про освіту та свідоцтво про підтвердження кваліфікації

Усі документи, за вимогою, мають бути перекладені авторизованим чеським перекладачем.

 

Після реєстрації у Торговому реєстрі іноземець повинен відкрити відповідну візу (в даному випадку візу на підприємницьку діяльність), для чого слід підготувати пакет наступних документів:

  • анкета на довгострокову візу
  • дійсний закордонний паспорт
  • 2 фотографії
  • документ, який підтверджує мету перебування – витяг з торгового реєстру підприємств, або витяг з реєстру підприємців
  • документ про фінансове забезпечення для перебування на території Чехії
  • документ про забезпечення проживання на території Чехії
  • довідка про несудимість в Україні
  • довідка про сплату консульського збору

 

Всі документи повинні бути складені чеською мовою або офіційно перекладені. У випадку українських документів не вимагається апостиль, достатньо нотаріального засвідчення Довгострокова віза надається терміном дії не більше 1 року. Термін дозволеного перебування відповідає терміну дії наданої візи.

 

Для того, щоб надавати на території Чехії юридичні послуги, потрібно отримати дозвіл від відповідною професійної організації, котра регулює діяльність фахівців у галузі юриспруденції.

Таким чином, юрист, котрий не є громадянином ЄС, може надавати юридичні послуги на території Чеської Республіки, якщо отримає від професійної організації (у даному випадку від Палати адвокатів) відповідний дозвіл. Для цього необхідно зареєструватися у реєстрі іноземних юристів і подати наступні документи:

  • Письмову заяву про реєстрацію (складається у довільній формі)
  • Підтвердження права займатися юридичною діяльністю
  • Скласти іспит на профпридатність, під час якого оцінюється базові знання чеського законодавства та професійних навичок.

Іноземний юрист може надавати юридичні послуги консультативного характеру, які стосуються виключно українського та міжнародного права.

Реєстрацією іноземних юристів займається реєстраційне відділення Палати адвокатів Чехії:

e-mail: matrika@cak.cz; тел.: +420 224 951 774

(2) Синя карта

Синя карта – особливий дозвіл на довгострокове перебування у Чехії з метою роботи, який видається висококваліфікованим працівникам, спеціальність котрих є високо затребуваною у країні.

Заяву на отримання синьої карти має право подати іноземець, який має намір перебувати на території Чехії більше 3 місяців, і займати робоче місце, яке потребує високої кваліфікації. Термін дії Синьої картки може бути продовжений на період дії трудових відносин, встановлений у трудовому договорі, але не більше, ніж на 2 роки.

Для того, що отримати Синю карту, кандидату потрібно пройти кілька етапів:

  1. Знайти місце роботи

Синя карта видається окремо для кожного робочого місця і лише на ті вакансії, для яких немає відповідних спеціалістів з Чехії чи ЄС. Відкриті вакансії містяться у Реєстрі вакансій для власників синіх карт на сайті Міністерства праці і соціальних питань. Окрім цього, слід зв’язатися з майбутнім працедавцем і домовитися про умови укладання договору.

  1. Подати заяву

Заява на отримання Синьої карти подається у консульство Чехії. Заява надсилається у відділення міграційної служби МЗС, яке його розглядає і приймає рішення, чи відповідає кандидат висунутим вимогам.

  1. Прибути до Чехії

Рішення про видачу Синьої карти надається як правило протягом 2 місяців з дня подачі документів. У разі позитивного рішення необхідно надати документ про укладення медичного дорожнього страхування. Після чого представництво видає візу для отримання Синьої карти.

Перелік необхідних документів:

  1. заява на отримання Синьої карти;
  1. дійсний закордонний паспорт заявника;
  2. дві фотографії;
  3. для регульованих професій – документ, що підтверджує високу кваліфікацію заявника, нострифікований Міністерством освіти, молоді та фізкультури Чехії (оригінал чи офіційно завірена копія, а також офіційно завірений переклад на чеську мову)

для нерегульованих професій – визнаний диплом

  1. трудовий договір на строк не менше одного року із зазначенням тривалості робочого тижня, передбаченої законом, і розміру заробітної плати, яка повинна мін. в 1,5 рази перевищувати розмір середньої заробітної плати в Чехії, встановлений Міністерством праці та соціального захисту.
  2. для роботи за професіями, що підлягають регуляції, необхідно пред’явити документ, що підтверджує дотримання всіх умов, необхідних для виконання даної професії;
  3. довідка про несудимість;
  4. копія закордонного паспорта заявника,
  5. копії (не засвідчені) усіх документів, які подаються (окремої папкою),
  6. поліс медичного страхування для виїжджаючих за кордон на термін з дати в’їзду на територію Чехії до дати, коли буде застрахований на основі особливого постанови.

Додатково може вимагатися медична довідка про те, що заявник не має серйозних захворювань.

Всі документи іноземною мовою (за винятком закордонного паспорта та прирівняного до нього документа), повинні бути перекладені чеською мовою судовим перекладачем.
(3) Карта працевлаштованого штатного працівника

Це новий вид єдиного дозволу, котрий надає його власникові право на довгострокове перебування на території Чехії з метою офіційного працевлаштування і виконання обов’язків, передбачених посадою.

Карту працевлаштованого працівника видає Міністерство внутрішніх справ – відділ політики за поданням притулку і міграційної політики.

Термін дії карти становить не більше 2 років, з можливістю подальшого продовження.

Карта видається для всіх видів працевлаштування без врахування професійної кваліфікації. Однак, обране вакантне місце повинне знаходитися у центральній базі даних реєстраційного обліку вакантних робочих місць, які можуть займати особи, котрі володіють картою працевлаштованого штатного працівника. Інформація стосовно вакансій міститься на інтернет-порталі Міністерства з питань праці і соціальних питань (http://portal.mpsv.cz/sz/zahr_zam).

Перелік документів, необхідних для отримання карти штатного фахівця:

  • дійсний закордонний паспорт
  • 2 фотографії
  • Документ, який підтверджує забезпечення місцем проживання
  • Трудовий договір або угода про здійснення трудової діяльності
  • Документ, котрий підтверджує кваліфікацію
  • Довідка про несудимість
  • Документ про визнання отриманої освіти
  • Медична довідка

Усі документи подаються в оригіналі, або у вигляді офіційно засвідченої копії. За необхідності документи слід перекласти чеською мовою.

У разі позитивного рішення щодо видачі карти, консульсько-дипломатичний орган видає візу терміном до 90 днів з метою отримання карти працевлаштованого штатного працівника.

Як отримати кваліфікацію адвоката

Професія адвоката у Чехії належить до регульованих кваліфікацій і підпорядковується вимогам Директиви 77/249/EEC від 22 березня 1977 року, Директиви 98/5/EC від 16 лютого 1998 року та Закону № 85/1996 Coll.

Відповідно до положень Закону, займатися юридичною діяльністю на території Чехії можуть особи, котрі не є громадянами Чехії та котрі мають дозвіл на провадження такої діяльності у своїй країні.

Рішення про надання дозволу на адвокатську діяльність виносить Палата адвокатів Чехії, якщо кандидат:

  • є правоздатним
  • має відповідну вищу освіту (за необхідності отриману кваліфікацію необхідно підтвердити у відповідному органі Чехії)
  • має досвід роботи у юридичній галузі, який становить щонайменше три роки
  • не звинувачувався в кримінальних правопорушеннях
  • склав кваліфікаційний іспит
  • сплатив необхідні внески
  • склав присягу адвоката

Загалом схема отримання кваліфікації адвоката у Чехії виглядає наступним чином:

  • Отримати повну вищу юридичну освіту
  • Підтвердити отриману кваліфікацію в уповноваженому органі
  • Зареєструватися у якості стажера в Палаті адвокатів
  • Пройти трирічне стажування в юридичнівй компанії Чехії
  • Скласти кваліфікаційний іспит
  • Зареєструватися у якості члена Палати адвокатів
  • Скласти присягу

Інші юридичні спеціальності

До юридичних спеціальностей належать також професії судді, прокурора, нотаріуса та судового пристава. Усі вони регулюються окремими законами та професійними організаціями.

Загальною умовою для отримання дозволу на діяльність за вищевказаними спеціальностями є наявність чеського громадянства, відповідний стаж роботи та відсутність судимостей. Окрім того, особі потрібно скласти кваліфікаційний іспит, котрий визначає професійна організація, та, за необхідності, пройти стажування.

Питання щодо призначення особи на одну з вищевказаних позицій розглядає міністерство Юстиції Чехії за поданням відповідної професійної організації.

Корисні посилання

Ресурси для пошуку роботи:

http://www.superkariera.cz/

http://www.monster.cz/

http://www.eurec-prace.cz/

http://www.jobs.cz/en/

http://www.proudly.cz/?unijobs-popup=1

http://portal.mpsv.cz/sz/zahr_zam

Посольство Чехії в Україні:

http://www.mzv.cz/kiev/uk/index.html

Візовий центр:

http://www.vfsglobal.com/czechrepublic/ukraine/

Міністерство освіти, молоді та спорту:

http://www.msmt.cz/

FAQ (Часті запитання)

Чим регулюється юридичний сектор у Чехії? Закон No. 85/1996 Sb. Від 13 березня 1996 року про юридичну професію (англійська версія доступна за посиланням: http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=1993)
Який титул отримують правники? Advokát
Як отримати ліцензію на адвокатську діяльність? Чи потрібно її поновлювати? Для того, щоб стати адвокатом у Чехії, кандидат повинен пройти наступні етапи: 1) здобути освіту у галузі права; 2) пройти стажування тривалістю щонайменше 3 роки; 3) скласти іспит на професійну придатність, який проводить палата адвокатів Чехії; 4) зареєструватися у Реєстрі адвокатів Чехії.
Діяльність адвоката Згідно з положеннями закону № 85/1996, адвокат має право представляти інтереси клієнтів у судах та інших державних органах, виступати захисником у кримінальних справах, надавати юридичні консультації, проводити юридичний аналіз та інші юридичні послуги на постійній основі і за встановлену плату.
Чи потрібно бути громадянином Чехії для провадження адвокатської діяльності? Юридичні послуги на території Чехії можуть надавати особи, які є громадянами ЄС, ЄЕП та інших країн, котрі мають дозвіл на провадження такої діяльності у рідній країні та відповідно до положень Закону про Юридичну професію.
Де можуть працювати юристи? Чеські юристи можуть надавати послуги у в індивідуальному порядку, у співпраці з іншими юристами або у якості представника юридичної компанії.
Який орган видає ліцензію на адвокатську діяльність? Реєстрацією юристів та юридичних компаній займається палата адвокатів Чехії (www.cak.cz)
Чи потрібна ліцензія на тимчасову юридичну практику? Займатися юридичною діяльністю без реєстрації у палаті адвокаті Чехії мають право лише європейські юристи. Усі інші повинні зареєструватися перш ніж надавати юридичні послуги.
Чи може іноземний юрист отримати ліцензію на провадження діяльності іноземного юрисконсульта? Які функції він може виконувати? Юрист, котрий зареєструвався у Палаті адвокатів у якості іноземного юриста, відповідно до статті 5 закону про юридичну професію має право надавати юридичні послуги пов’язані виключно з правом країни, у котрій було отримано дозвіл на таку діяльність, та міжнародним правом.
Чи існують додаткові вимоги, котрі необхідно виконати для отримання обмеженої ліцензії? Іноземний юрист повинен мати професійний титул та дозвіл на юридичну діяльність у рідній країні.

 

Чи можуть іноземні юристи виступати в судах? Іноземні юристи можуть виступати в судах разом з чеським адвокатом.
Чи може іноземний юрист пройти процес перекваліфікації? Кандидат, котрий бажає пройти перекваліфікацію, та котрий не є громадянином ЄС, ЄЕП чи Швейцарії, повинен здобути ступінь магістра права, пройти трирічне стажування та скласти кваліфікаційний іспит та підтвердити знання чеської мови.